Trzy książki kucharskie w Giverny

fot. Smak miłości, Agnieszka Maciąg

Początek lata pachnie truskawkami. W domu jemy truskawki na potęgę, robimy koktajle, domowe lody i ciasta z truskawkami, bo ten czas tak krótko trwa i zaraz ich nie będzie. Czy można najeść się na zapas? Na zimę też coś zostanie, w garnku gotują się truskawki z dodatkami, które później trafiają do słoiczków. A książki kucharskie leżą w różnych miejscach, oglądamy zdjęcia, szukamy przepisów na truskawkowe śniadania, ciasta i przetwory, porównujemy... Będzie więc o ostatnio ulubionych książkach kucharskich




 1. Córeczka tatusia, Gwyneth Paltrow



Gwyneth Paltrow jest jedną z niewielu kobiet ze "świata czerwonych dywanów", którą zwyczajnie lubię. Za styl, za rodzinność. Ta książka tylko mnie w tym lubieniu utwierdziła.
Same przepisy - świetne, bo smaczne (trochę już przetestowaliśmy) i zdrowe, układane tak, żeby smakowały i dorosłym i dzieciom. Jednak ważne jest też to, co między przepisami - historie rodzinne, poszukiwanie domowych smaków z dzieciństwa, zatrzymywanie w pamięci ulotnych chwil spędzonych z ojcem (który już nie żyje), a który był niezwykle ważną osobą w życiu aktorki i autorki książki. Plus piękne zdjęcia! Oglądam, i ciągle nie mam dość!


2. Smak miłości, Agnieszka Maciąg




Agnieszkę Maciąg cenię za to, że nie bywa, tylko jest. I robi swoje, i w swoim stylu. W Smaku miłości uchyla drzwi do kuchni, która jest sercem jej domu, bo tu toczy się zwyczajne życie, kuchnia jest miejscem, gdzie w piękny sposób można okazać bliskim, ile dla nas znaczą - karmiąc ich smacznie i od serca. Przepisy - proste i zdrowe, idealne w większości i dla dzieci i dorosłych. Przywiezione, podpatrzone, swoje. Brawo za kaszę jaglaną i zdrowe/smaczne dania, które dzieciom smakują! Piękne zdjęcia!




3. Moje wypieki i desery, Dorota Świątkowska




Blog mojewypieki.com jest jednym z najczęściej przez nas odwiedzanych (częściej tylko zaglądamy ka kwestiasmaku.com), lubimy mojewypiekowe przepisy na słodkości i piękne zdjęci (nie wiem, co bardziej!). Tego lata lody Świątkowskiej będą u nas rządzić, już to wiemy!


***


1. Córeczka tatusia. Przepisy na radosne wspólne posiłki i umacnianie więzi rodzinnych,
Gwyneth Paltrow,
Świat Książki, 2012.


2. Smak miłości,
Agnieszka Maciąg,
Wydawnictwo Otwarte,
Kraków 2014.

3. Moje wypieki i desery,
Dorota Świątkowska,
Wydawnictwo Egmont,
Warszawa 2013.

Komentarze

  1. Zachęcające lektury. Ostatnią odpuszczę bo nie idą u nas domowe wypieki, pozostałe dwie mrugają do mnie. W pierwszej kolejności sięgnę po córeczkę ... Kiedyś na zagranicznych wakacjach kelnerka wzięła mnie za GP i poprosiła o autograf ;-) ( he he he )

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyprowadziłaś ją z błędu? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z blogami mam tak samo, Kwestię Smaku kocham niesamowicie, prawie wszystko mi stamtąd smakuje i co chwilę sięgam po coś nowego! Ciężko policzyć, ile potraw na stałe wpisałam do swojego menu i wciąż i wciąż wracam, bo stały się moimi ulubionymi. A mojewypieki na drugim miejscu :)
    Z moich ulubionych książek: Nigella, ta Lidlowa Pascala i Okrasy i taka nowsza "Kuchnia Polska", którą dostaliśmy na ślub (nie chce mi się teraz ruszać, żeby sprawdzać, jakie wydawnictwo). Tych, które przedstawiłaś, nie znam (tzn. słyszałam, ale nie miałam w rękach), ale wyglądają pięknie, będę miała na uwadze. Najczęściej przepisy i tak biorę z internetu, ale kilka sprawdzonych książek lubię mieć i korzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia smaku jest moim zdaniem najlepszym blogiem kulinarnym- piękne zdjęcia, konkret i przepisy, które zawsze się udają! A z książkami kucharskimi mam tak, że uwielbiam je mieć, przeglądać, a jak przychodzi co do czego to i tak ląduje na ks, chociaż są przepisy, które oswajam i do których wracam, o czym świadczą niektóre strony ;)

      Usuń

Prześlij komentarz